Foredrag: Jordens forhistoriske klimakatastrofer
Foredrag: Teleskopet – vores øje til universet
Foredrag: Tal, tilfældigheder og tipping points
Foredrag: Fortidens og fremtidens vilde natur
Horizon: En amerikansk saga - Del 1
Preben Boyes kælderinstallation
Foredrag: Spejlbilleder og molekyler
Foredrag: Jordens forhistoriske klimakatastrofer
Foredrag: Teleskopet – vores øje til universet
Foredrag: Tal, tilfældigheder og tipping points
Foredrag: Fortidens og fremtidens vilde natur
Torsdags Film
Foredrag
Astaprisen 2024
Vis alle
Vi åbner i dag - Åben fra 18:30 til 21:45
Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Du kan følge os på Facebook
Vi åbner 1 time før hver forestilling
Torsdags Film: Memory

Torsdag 1. august kl. 10:00
Socialrådgiveren Sylvia (Jessica Chastain) lever et enkelt og struktureret liv sammen med sin teenagedatter. Da hendes søster inviterer hende med til en jubilæumsfest for deres gamle gymnasium, accepterer hun modvilligt. Til festen åbner et møde med den mystiske Saul (Peter Sarsgaard) en dør til minder fra fortiden, som Sylvia forsøger at beskytte sig selv og sin datter mod. Men efter en mærkelig hændelse, der i første omgang ryster Sylvia, opdager hun, at Saul har problemer med at tage vare på sig selv. Så da Sauls familie tilbyder hende et job som Sauls plejer, tager hun imod tilbuddet, og et venskab begynder at spire frem. Og mens Saul forsøger at gøre sig fri af sin overbeskyttende familie, indser Sylvia, at hvis hun og Saul skal have en fremtid sammen, så er hun tvunget til at konfrontere den mørke familiehemmelighed, som lægger bånd på alle relationer i hendes liv.

Astaprisen 2024: One Life

Tirsdag 13. august kl. 19:30
One Life blev årets vinder af Astaprisen 2024.  Vi gør det til en festlig aften og med i billetprisen får man et glas vin, øl eller vand og dertil forskellig snacks, som serveres før filmen. Vi udlodder samtidig to medlemskaber af Biografklub Danmark. ONE LIFE fortæller den inspirerende og sande historie om Sir Nicholas ’Nicky’ Winton, hvis bestræbelser på tærsklen til anden verdenskrig reddede mere end 600 børn fra deres undergang i hænderne på nazisterne. Nicky betragtede ikke sig selv, som en humanitære, men som bankmand. Men da han besøgte et nyligt besat Prag i 1938 og så tilstanden for de flygtende jøder, gjorde han, hvad han mente var det eneste rigtige at gøre – det som enhver ville gøre – og dedikerede sig til sagen. Krigen nærmede sig, og det var et kapløb med tiden. Hvor mange børn kunne han nå at befri før det blev for sent? 50 år senere i 1988 bliver Nicky stadig hjemsøgt af de børns skæbne, som han ikke var i stand til at hjælpe. Ikke før han på direkte tv blev overrasket af de overlevende, kunne han acceptere, at når man står over for så ødelæggende grusomheder, er det en sejr blot at redde ét liv. Samtidig blev den britiske offentlighed også bekendt med sandheden om deres helt gemt iblandt dem.

Vi viser film med støtte fra
Filmporten
Vi er medlem af
Foredrag: Foredrag: Spejlbilleder og molekyler

Tirsdag 24. september kl. 18:45
Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Sprog: dansk Pause: 20 minutter Forelæser: kemiker Karl Anker Jørgensen Dine to hænder er ikke ens: den ene hånd er et spejlbillede af den anden. På samme måde er det med en række vitale molekyler inden i os og omkring os – livets molekyler. De består af samme slags atomer, men er spejlbilleder af hinanden. Forunderligt nok er det ofte kun den ene af de to spejlbillede-versioner af disse molekyler der forekommer i os mennesker. Ligesom kun højre hånd passer i en højre-handske, er det med spejlbillede-molekyler og receptorer for kroppens sanser: fx har molekylet, som passer i vores receptor for duften af jordbær, en spejlbillede-version – og dét molekyle sanser vi som duften af basilikum. For andre molekyler kan den ene spejlbillede-version være vital for os, mens den anden version kan være giftig eller ligefrem dødelig. Derfor er den rumlige opbygning af fx et lægemiddel ofte af afgørende betydning for dets biologiske og derigennem helbredsmæssige effekt. Under foredraget vil du høre eksempler på hvordan Aarhus-forskere har bidraget til udvikling af nye lægemidler pga. deres ekspertise i molekyler og deres spejlbilleder og hvordan denne nye forskning kan bidrage til en mere bæredygtig fremstilling af lægemidler. Du vil også høre om hvordan spejlbillede-molekyler påvirker vores liv og omgivende samfund. (Dette er en opdateret udgave af et foredrag fra efteråret 2017.) __ Læs mere på ofn.au.dk/abstract/153. Hvis du vil tippes om kommende foredrag og modtage bonusmateriale, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier. Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer med støtte fra Carlsbergfondet. Foredraget varer 2 timer inkl. en pause midtvejs på 20 minutter samt en session til slut hvor forelæseren svarer på udvalgte spørgsmål indsendt under foredraget af publikum via SMS og X. Foredraget bliver ikke tilgængeligt på nettet efterfølgende.